35business
Image default
Architecture

3 type autoverzekeringen die van toepassing zijn bij autoschade

Als je met de auto de weg op gaat, ben je verplicht verzekerd te zijn. In Nederland heb je voor de auto drie verschillende soorten verzekeringen. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat je dekking hebt als je schade aan je auto op zou lopen. Goed verzekerd de weg op gaan is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor de andere weggebruikers. Daarnaast kun je hoge boetes krijgen als je niet verzekerd bent of financiële problemen wanneer je niet goed verzekerd bent. In deze blog lees je er alles over.

De 3 autoverzekeringen die wij kennen in Nederland

Hier in Nederland hebben wij drie verschillende soorten autoverzekeringen. Deze verzekeringen zijn:

·         De WA-verzekering

·         De WA-beperkt casco-autoverzekering

·         De Allrisk autoverzekering

De dekkingen van de verzekering

De drie aangeboden verzekeringen hier in Nederland verschillen op een aantal punten van elkaar. Om te weten welke verzekering het best bij jou en jouw auto past weet je pas als je weet welke verschillen in dekking deze verzekeringen hebben. De verschillen per verzekering kan je hieronder lezen.

De WA-verzekering

De WA-verzekering staat ook wel bekend als de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de autoschade die jij met jouw auto aan andere weggebruikers toebrengt. De dekking beperkt zich tot de schade van de tegenpartij. Schade opgelopen aan je eigen auto wordt bij deze verzekering niet vergoed.

De andere weggebruikers zijn met deze verzekering wel beschermd als jij de veroorzaker bent van het ongeluk.

De WA-beperkt cascoverzekering

Deze verzekering is iets meer uitgebreid dan de WA-verzekering. Deze verzekering vergoed schade aan je eigen auto door weersinvloeden als storm, hagel, diefstal of brand. Ruitschade, een barst of sterretje in je ruit vallen ook onder deze dekking.

Vaak zit er dan wel een eigen risico aan vast. Verder zorgt deze verzekering ervoor dat je ook gedekt bent voor de schade die ook onder de WA-verzekering valt.

De Allrisk autoverzekering

Als laatste keuze kan je kiezen voor de Allrisk autoverzekering. Deze verzekering heeft de meest uitgebreide dekking die je maar kan krijgen hier in ons land. Schade opgelopen aan je eigen auto wordt door de Allriskverzekering ook gedekt. Als je een aanrijding maakt en jij bent de schuldige, dan valt ook de schade aan je eigen auto onder de dekking van de verzekering.

De Allriskverzekering vergoed ook de zaken die onder de WA-verzekering en de WA-beperkt cascoverzekeringen wordt gedekt.

Valt de caravan ook onder de autoverzekering?

Een caravan die je achter je auto hebt hangen is meeverzekerd in de WA-verzekering. Hiermee wordt caravan schade die je aan andere toebrengt, wordt vergoed. Als je achteruit parkeert en je rijdt met je caravan tegen de auto of caravan van iemand anders aan, dan zal de schade aan de tegenpartij worden vergoed. Als de caravan aan je auto gekoppeld zit wordt het gezien als een deel van je auto.

Schade opgelopen aan de eigen caravan valt niet onder de dekking. Wanneer de caravan losgekoppeld is van de auto zal je een caravanverzekering af moeten sluiten om gedekt te zijn tegen schade. De caravan schade dekt wel schade aan de eigen caravan of diefstal van de caravan.

 

Related Posts

Wat zijn de stappen om een laadpaal aan te vragen?

Verdien je wel goed met een bijbaan in de horeca?