35business
Image default
Management

Het financieren van verduurzaming binnen jouw bedrijf

Duurzaamheid en milieubewustzijn; zaken die vandaag de dag een grote rol spelen in zowel het dagelijks leven als op zakelijk vlak. Het is echter nog steeds zo dat er op het gebied van duurzaamheid veel vooruitgang te behalen valt. Maar hoe ga jij de juiste duurzame ontwikkelen financieren? Wij geven je vier tips om deze groene investeringen te kunnen maken.

  1. Subsidies

Het eerste hulpmiddel kan al een heel groot verschil maken. Zo kun je bij de overheid namelijk terecht voor subsidies. Op landelijk niveau maar ook op kleinere schaal zijn bij verschillende instanties subsidiepotjes te vinden. Zo kun je een subsidie voor een eia aanvragen, dit is een milieueffectrapportage. Ook kun je een mia aanvragen, dit is een milieuinvesteringsaftrek. Maar je kunt ook breder denken want bij enige vorm van innovatie kun je een wbso subsidie aanvragen. 

 

Subsidies dekken natuurlijk niet altijd alle kosten, maar kunnen wel een belangrijke bijdrage leveren. Zo hoopt de overheid jou over de streep te krijgen om in te zetten op verduurzaming. Er zijn verschillende adviesbureaus die kunnen bij het helpen uitzoeken welke subsidies er op jullie van toepassing zijn.

  1. De bank

De bank is de meest voor de hand liggende plek als het aankomt op leningen en was vroeger op het gebied van duurzaamheid de enige plek waar je kon aankloppen. Banken komen daarbij met steeds meer initiatieven om energiebesparing te financieren. Zo zijn er banken die de financiering koppelen aan een energielabel. Ben je in bezit van energielabel D tot en met G? Dan kun je vanaf 1% tegen voordelige tarieven lenen.

  1. ESCo’s

Wil je energiebesparing realiseren zonder hier zelf in te investeren? Of misschien wil je enkel energiebesparende maatregelen nemen? Een Energie Service Company (ESCo) maakt dat mogelijk. 

Bij een ESCo is er een externe partner die namens jou investeert in energiebesparende maatregelen voor je bedrijf en plaatst de bijbehorende installaties. Je spreekt van te voren af hoeveel procent energiebesparing die maatregelen gegarandeerd zullen opleveren en welk deel daarvan voor de ESCo is. Daarnaast is het van belang om een looptijd af te spreken. Na deze looptijd zijn de energiebesparende installaties namelijk echt van jou.

  1. Crowdfunding

Ondernemers die niet zomaar een lening bij de bank kunnen krijgen, kunnen gebruik maken van andere financieringsmethoden. Crowdfunding is een relatief nieuwe mogelijkheid, maar wordt al veel gebruikt. Met crowdfunding ontvang je via een tussen partner geld van consumenten die hun geld weer willen investeren in duurzame projecten. Dit geld leen je meestal tegen behoorlijk interessante rentetarieven, omdat deze lager liggen dan die van de bank. Je bent er met crowdfunding echter wel pas zeker van dat de financiering rond komt zodra je ook daadwerkelijk het geld ophaalt. Dat betekent dat je investeerders moet zoeken en enthousiasmeren om hun geld in jouw bedrijf te steken.

 

Ben jij er klaar voor om een groenere stap in de juiste richting te maken? Dan weet je nu hoe je dit het beste kunt financieren. Heel veel succes!

 

https://www.35business.com/verduurzamen-binnen-je-bedrijf